Кокос - одне з небагатьох рослин, чиї наукові назви не сходять до грецьких коренів. Воно походить від португальського coco - «мавпа», і дано через плям на горісі, які роблять його схожим на морду мавпи. Свіжу м'якоть використовують для приготування численних страв і ласощів, а з висушеної - копри - отримують кокосове масло, що залишається макуха йде на корм худобі, а з волокон, оточуючих горіх, - койри роблять мотузки, канати, циновки, килими, щітки. Тверду оболонку кокоса використовують для різних виробів - посуду, гудзиків, іграшок, сувенірів і навіть музичних інструментів. Кокосовий горіх, - це кістянка, 15-30 см в довжину, порівняно округлий, вагою 1,5-2,5 кг. Зріла м'якоть містить масла, мінеральні речовини, вітаміни; його їдять сирим або висушують, додаючи потім в кондитерські вироби і каррі. Копра також є цінною сировиною для отримання жирного кокосового масла, що йде на виготовлення мила, свічок і маргарину. Копра традиційно отримують, розкладаючи розколоті кокосові горіхи на освітлених сонцем місцях для просушування. Через деякий час підсохлу копру відокремлюють і подрібнюють потім в стружку. Що залишається макуха йде на корм худобі.