Буряк - дворічна трав'яниста рослина з м'ясистим соковитим коренем бардового відтінку, розеткою великим прикореневим листям, злегка серцеподібні біля основи і хвилясті по краю, подовженим метровим стеблом прямостоячого виду, в пазухах дрібних верхніх листочків якого до осені утворюються бляклі сидячі квітки. Округло - довгастий коренеплід буряка досягає маси в кілограм і зазвичай виступає над поверхнею ґрунту на кілька сантиметрів, проте існує ще дикоростуча однорічна форма з тонким стрижневим коренем, повністю зануреним у землю, і кормовий буряк з великим поліморфним кореневищем білого, жовтого або червоного кольору, вагою до 12 кг. Завдяки своїм відмінним смаковим якостям буряк столовий в даний час використовується в більшості національних кухонь народів світу: листя додають в овочеві салати, коренеплоди - в супи, закуски, салати, напої (квас) і десерти. У їжу вона вживається як після термічної обробки, так і в сирому вигляді. Але найголовніше, буряк є базовим інгредієнтом для такої популярного в східній Європі та за її межами страви як борщ.