Ягоди лохини дуже корисні. Вони містяться до 8,0% цукрів, близько 3% органічних кислот (яблучної, лимонної, щавлевої, оцтової, бензойної). Зміст пектинів у лохини болотної найвище з усіх лісових ягідних рослин і сягає 0,5%. Пектинові речовини здатні пов'язувати та виводити з організму радіоактивні метали – стронцій та кобальт. Плоди лохини містять багато макро- та мікроелементи, що сприяють кровотворенню, зміцненню стінок судин, що регулюють обмін речовин в організмі (калоризатор). Пагони лохини містять дубильні речовини, листя – арбутин, флавоноїди, тритерпеноїди, стероїди, дубильні речовини. Антиоксиданти допомагають захищати організм від руйнівної дії вільних радикалів та хронічних хвороб, пов'язаних із процесом старіння. Свіжі ягоди лохини, а також овочі містять багато з антиоксидантів типу вітамінів A, C і E, що природно зустрічаються. Ягоди лохини використовують як протицинготний засіб, загальнозміцнюючий і сприяє нормалізації обмінних процесів. Сік лохини дають при гарячкових станах, порушення діяльності шлунково-кишкового тракту, а також для посилення виділення шлункового соку. Ягоди лохини показані при гастриті зі зниженою кислотністю шлункового соку, ентероколітах, частіше у вигляді настою.