Фісташка є близьким родичем горіха кеш'ю. Це рід вічнозелених дерев або чагарників родини Сумахових
Кулінарні рецепти з використанням фісташок користуються великою популярністю. Найчастіше їх використовують як приправу або додають в салати. Фісташки також відмінно підходять до багатьох десертів, їх додають в морозиво, торти, цукерки та інші кондитерські вироби. Підсушені, солоні або обсмажені, вони є хорошою закускою.
За своїми антиоксидантним властивостям фісташки перевершують всі інші горіхи. Вони сповільнюють процеси старіння в організмі. Дієтологи рекомендують вживати фісташки при серйозних фізичних навантаженнях та виснаженні сил організму. Корисні фісташки і для серцево-судинної системи.
Фісташки нормалізують апетит за рахунок зниження рівня «гормону голоду» в крові. Вони слугують джерелом міді, марганцю, тіаміну і фосфору. В деяких культурах їх вважають відмінним афродизіаком.