Рис Басматі Індійський пропарений World's rice ароматний рис, але його аромат та смак відрізняються інших ароматних видів рису. Деякі описують цей аромат як аромат попкорну. Цей рис коштує дорожче за всі види рису у світі. Слово "басмати" у перекладі з хінді означає "ароматний". Вважається, що унікальним смаком та ароматом цей білий довгозернистий рис завдячує особливостям ґрунту, кліматичних умов і навіть повітрю цього регіону. Басматі має високий вміст амілази та тверду майже суху текстуру. Зерно довге і тонке як південний довгозерний рис, трохи менше. Пропарений рис – це рис, який акуратно миють, вимочують у гарячій воді, обробляють парою при низькому тиску, потім шліфують та відбілюють. При приготуванні зерна збільшуються більш ніж у два з половиною рази. Кращий індійський рис Басматі має витримку не менше року, що сприяє збільшенню твердості текстури, і зерна стають довшими при варінні. На сході рис часто готують у поєднанні з різними спеціями, особливо шафраном. Плов, виготовлений з рису Басматі, має специфічний, неповторний аромат. Цей рис подають як самостійний гарнір.