Всіх видів рису налічується близько 10000. Довгозернистий - рис з довгим і тонким зерном, який вирощують в Азії, Австралії і Північній і Південній Америці. Це самий універсальний рис, яка не злипається при варінні і використовується в якості основи для більшості страв східної та європейської кухонь.
Шліфований рис білого кольору найбільш поширений по всьому світу. Його зерна гладкі й рівні. Колір - білий, а форма може бути будь-хто. Вариться він швидко - від 10 до 15 хв. У порівнянні з коричневим, містить багато крохмалю і мало мінералів і вітамінів. Це пов'язано з більш глибокої обробкою зерна. Однак, його головними перевагами є простота в приготуванні, довгий термін зберігання
Спосіб приготування: У киплячу підсолену воду засипати промитий рис в співвідношенні 2: 1. Перемішати. Довести до кипіння. Варити 15-18 хв.