Рис "Басматі" – один з видів запашної рису. Зерно дрібне, довге (співвідношення ширини до довжини 1:3), біло-кремового кольору.
Відрізняється від інших видів тим, що має оригінальний аромат (щось середнє між запахом горіхів і попкорну). Перед продажем його не менше одного року витримують, у результаті чого він набуває підвищену твердість. Цікаво, що при зберіганні аромат і смак зерна тільки підвищуються, а найбільш дорогі сорти мають термін витримки до 10 років.
Це рис ароматний, але не ароматизований. Аромат додає особливу речовину (2-ацетил-1-пирролином), кількість якого в 10-12 разів перевищує вміст подібного з'єднання в інших сортах.
З даного продукту в основному готують розсипчасті каші, а також страви національної кухні (Індія, Пакистан), з додаванням великої кількості різноманітних спецій. При варінні зерно збільшується в півтора-три рази за рахунок довжини, по ширині змінюється незначно. Кращий результат виходить при приготуванні на пару.