Рис Басматі вирощується на півночі Індії і в найближчих до неї районах Пакистану. Знавці кажуть, що свої ароматичні та смакові якості самий довгозерний білий рис набуває завдяки абсолютно особливою грунті, унікальному клімату та повітрю цих регіонів.
Басматі має високий вміст амілази і тверду майже суху текстуру. Сире зерно довге й тонке як південний довгозерний рис тільки трохи менше. При приготуванні зерна збільшуються більш ніж в два з половиною рази.
Спосіб приготування: Рис добре промити в холодній воді, поки вода не стане прозорою. Замочити рис у воді на 30 хв, воду злити. Варити в товстостінній каструлі, залити 1 частина рису 1.25 частинами води, додати сіль за смаком. Довести до кипіння на сильному вогні, накрити кришкою і варити на невеликому вогні 10 хв. Прибрати з вогню і не знімаючи кришку залишити на 10 хв.