Ячна крупа - це нешліфовані частинки ядра ячменю. Вона являє собою подрібнені зерна ячменю різної форми, очищених від квіткових плівок. Ячну крупу, на відміну від перлової крупи, виготовляють без шліфування та полірування, тому в ній більше клітковини.
Ячмінь належить до числа найдавніших культурних рослин і відноситься до сімейства злаків.
У давнину ячмінь використовувався для лікування застуди, хвороб молочних залоз, захворювання шлунка. Тіло хворого обкладали звареним ячменем, що говорить про пом'якшуючі, протизапальні, спазмолітичні властивості цієї крупи, які були відомі людству ще з минулих часів.
Страви, приготовані з ячної крупи, допомагають нашому організму впоратися з алергічними реакціями.
Обволікаючі, сечогінні та протизапальні властивості ячменю використовують при лікуванні ожиріння та при цукровому діабеті.