Гречка, гречка, греча – вся ця назва однієї унікальної рослини, батьківщиною якої вважаються гірські райони Індії та Непалу, де її почали культивувати близько 4 тис. років тому. До нас гречка потрапила з Греції, звідси отримала свою назву – «гречка», тобто. "грецька крупа". Гречка відноситься до сімейства гречаних. У XX столітті гречку стали називати «царицею круп» за її рекордний вміст вітамінів, мікроелементів, повноцінних білків, необхідних здоров'ю людини. Йдеться, звичайно ж, про сиру гречку, яка очищається за спеціальною технологією. В результаті такого очищення ядриця гречки не втрачає своєї здатності проростати! Гречка містить вісімнадцять незамінних амінокислот, залізо, кальцій, калій, фосфор, мідь, йод, цинк, бір, фтор, молібден, кобальт, а також вітаміни В1, В2, В9 (фолієва кислота), PP, вітамін Е. Квітуча надземна частина гречки містить рутин, фагопірин, прокатехінову, галову, хлорогенову та кавову кислоти; насіння - крохмаль, білок, цукор, жирна олія, органічні кислоти (малеїнова, меноленова, щавлева, яблучна та лимонна), рибофлавін, тіамін, фосфор, залізо. За змістом лізину та метіоніну білки гречки перевершують усі круп'яні культури; йому характерна висока засвоюваність — до 80 %.