Чеддер – це, мабуть, найзнаменитіший з англійських сирів. Це класичний твердий сир з пастеризованого коров'ячого молока з щільною текстурою, що кришиться, має блідо-жовтий колір тіста. Деякі фермери підфарбовують Чеддер натуральним барвником аннато, так виходить червоний Чеддер (глибоко-жовтогарячий колір). Смак чеддера – вершковий, гострий з легкою кислинкою та приємним горіховим післясмаком. Як і інші тверді сорти сиру, Чеддер можна вживати як самостійно, так і як компонент та родзинки у різних стравах (піца, супи, сендвічі, жюльєни тощо). Технологія виробництва сиру Чеддер включає особливий етап, який отримав назву чеддеризації. Ця процедура характерна для більшості англійських сортів сиру і полягає в нарізанні сирного тесту на пласти і перекладанні їх один на одного протягом тривалого часу. Чеддеризація дозволяє досягти потрібного рівня кислотності сирного тесту (pH 5.6), а також забезпечує йому особливу щільність та консистенцію (пласти Чеддера отримують текстуру вареної курячої грудки після чеддеризації).