Рукола є трав'яниста рослина. Дикі форми руколи зустрічаються на Середземноморському узбережжі, в Азії, Індії та Центральній Європі. Нині рослина вирощується і в умовах північного клімату (Північна Європа та Північна Америка). Найбільші обсяги виробництва припадають на Італію (зокрема, північно-східний регіон Венето).
Рукола має гострий смак, що трохи нагадує гірчицю. Її використовують свіжою або трохи засмажують. Смажена на соняшниковій або оливковій олії рукола втрачає гостроту і набуває ніжнішого смаку, що віддалено нагадує цвітну капусту. Свіжою її додають у салати, до м'ясних страв (до яких вона ідеально підходить завдяки специфічній гіркуватості), в соуси та маринади до м'яса.