Маш (боби мунг) - бобова рослина, батьківщиною якого є Індія. Боби мунг овальної форми, невеликі, зеленого кольору, шкірка гладенька. За смаком маш схожий на квасолю, однак з горіховим післясмаком.
Маш широко використовують в азійській кухні. Боби мунг їдять цілком, в лущеному вигляді, попередньо термічно обробляють. Лущений маш отримують, знявши зелену оболонку. Зерна додають в каші, салати і перші страви. Маш ідеально поєднується з м'ясом, овочами і зеленню. З бобів мунг отримують крохмаль і роблять борошно, особливу користь приносить пророщений маш. Ці бобові не замочують перед приготуванням, вони готуються приблизно 30-40 хвилин.
Маш - дуже корисний продукт, при регулярному вживанні якого підвищується імунітет, нормалізується тиск. У бобах мунг великий вміст рослинного білка, що робить продукт не тільки корисним, але і поживним. Поліненасичені жири в їх складі позитивно впливають на обмін речовин і роботу серцево-судинної системи. Вони також містять кальцій - необхідний для здоров'я зубів і кісток елемент.