Кукурудза – один із найдавніших однорічних злаків, відомих людству. Знайдено згадку про те, що кукурудза була одомашнена майже 9 тис. років тому в Мексиці. З того часу кукурудза стала поширеним продуктом, її вирощують у багатьох країнах, а використовують у їжу цілий рік. Особливо популярна кукурудза у країнах південної та північної Америки.
Кукурудзу широко застосовують у кулінарії в сирому, відвареному та консервованому вигляді, із зерен кукурудзи отримують кукурудзяний крохмаль, масло, борошно. Корисні властивості кукурудзи гідно оцінили у всіх країнах світу, ця рослина широко застосовується не тільки в кулінарії, але і в медицині.
Кукурудзяні зерна багаті на вітаміни: РР, Е, D, К, вітаміни групи В (В1, В2), а також аскорбінову кислоту На початку цієї рослини знаходяться цінні мінеральні речовини: солі калію, кальцію, фосфору, заліза і магнію, а також мікроелементи: нікель та мідь. У кукурудзяному білку присутні незамінні амінокислоти: триптофан та лізин.