Одеський коньячний завод — найстаріше підприємство галузі в Україні, яке до 1956 року було єдиним виробником коньяків у країні. Сьогодні коньяк випускають приблизно 200 українських компаній, і лише одиниці з них, зокрема ОКЗ, виготовляють його з власних коньячних спиртів і мають повний цикл виробництва. Завдяки цьому Одеський коньячний завод багато років залишається флагманом вітчизняного коньячного ринку. Свою роботу підприємство розпочало у 1899 році: саме тоді на ОКЗ був налагоджений випуск перших коньяків. Історія заводу нерозривно пов'язана з династією Шустових. Успішні промисловці та меценати багато зробили для становлення й розвитку коньячної справи в Україні.
У 1900 році шустовський коньяк був представлений на Всесвітній виставці в Парижі. Методом сліпої дегустації світові експерти визнали його найкращим. Проте власник торгової марки відмовився від Гран-прі, зажадав натомість отримати право називати свій напій cognac — так само, як французькі виробники. У створенні коньяків фахівці ОКЗ ось уже понад сто років спираються на класичні французькі традиції. Процес виробництва практично ідентичний тому, що застосовується найкращими коньячними домами Франції. Цех спиртокуріння Одеського Коньячного Заводу — найбільший в Європі. У сезон викурювання спирту на 16 перегінних апаратах тут дистилюють до 30 млн літрів виноматеріалів й отримують до 5 тисяч літрів абсолютного алкоголю на добу.
Завод обладнаний класичними французькими перегінними установками. У цехах витримки ОКЗ зберігається найбільший в Україні та навіть СНД запас коньячних спиртів — понад 15 тисяч бочок. З них 15% — старі та дуже старі спирти віком до 50 років. Зараз Одеський коньячний завод випускає ординарні коньяки під відомими торговими марками «Шустов», ESTE, а також марочні «Чайка», «Аркадія», «Ювілейний». У портфелі ОКЗ є також колекційна продукція — це коньяки «Одеса», «Золотий Дюк» на основі коньячних спиртів віком від 11 до 20 років. Усі марочні та колекційні коньяки виготовляються з власних коньячних спиртів підприємства.