Штрудель вважається традиційною стравою австрійської, німецької, чеської та угорської кухні. З німецького слово перекладається, як «воронка», оскільки скручене в рулет тісто з начинкою зовні нагадує вир. Найбільше прославився штруделями Відень. У столиці Австрії традиційно готують цей десерт із яблучною, грушевою чи вишневою начинкою. Вважається, що рецепт європейцям подарували турецькі кулінари. Справа в тому, що в Туреччині дуже тонке прісне тісто перекладали запашною начинкою. Саме так і досі готують пахлаву. А заповзятливі європейці під час чергової війни запозичили ідею, почавши загортати начинку в рулет. У XVIII столітті під час правління династії Габсбургів австрійські кулінари доопрацювали рецепт і дали страві сучасну назву. Однак вважається, що перший відомий рецепт штруделю з молочно-кремовою начинкою датується ще 1696 роком та зберігається у Міській бібліотеці Відня. Хоч би хто був першовідкривачем, штрудель підкорив багатьох кулінарів. Освоївши рецепт приготування тіста для штруделю, можна щоразу дивувати та радувати близьких новим смаком, лише змінюючи начинки. Адже крім яблук та вишні можна використовувати мак, шоколад, горіхи, сухофрукти та навіть гриби.