У сирі Чеддер міститься значна кількість вітамінів А, Е, РР, а також практично всіх вітамінів групи В, ніацину та бета-каротину. Є у ньому корисні мікро- і макроелементи - цинк, залізо, мідь, марганець, натрій, магній, калій, кальцій, фосфор та інші. Сир багатий амінокислотами - лізином, лейцином, ізолейцином та глютаміновою кислотою.
До корисних властивостей чеддер відносяться стимуляція діяльності головного мозку та нервової системи, поліпшення сну, позбавлення стресів і депресій. При регулярному вживанні сир Чеддер перешкоджає виникненню карієсу, може покращити колір обличчя, стан волосся та нігтів, нормалізує нервову систему.
Чеддер є чудовим доповненням до пива або портвейну, а англійці їдять його з гірчицею та бананами, запиваючи легким вином або сидром.